Alle reiser
Premiumreiser
Storbyferie

Viktig å vite

Nedenfor finner du praktisk og viktig informasjon som omhandler våre reiser. I menyen til venstre finner du i tillegg mer utfyllende informasjon om enkelte av disse punktene. 

Aircondition 
Flere av våre hotell har aircondition. For å spare energi benyttes ofte nøkkelen til rommet/leiligheten som kontakt for hovedbryteren. Aircondition fungerer da bare når man oppholder seg på rommet. Driften av airconditionanlegg er sesongavhengig og kan også være avslått i visse perioder av døgnet. Effekt og støynivå fra airconditionanlegget vil variere. I svært varme perioder kan effekten iblant oppfattes mer som svalende enn kjølende. 

All Inclusive 
All Inclusive er et begrep over hele verden for et servicekonsept hvor mat, drikke og aktiviteter inngår i reisens pris, Hva som omfattes kan variere mye fra hotell til hotell. Les mer om dette og respektive hotells servicekonsept under hvert hotell i presentasjonen på våre nettsider. På de fleste hoteller med All Inclusive gjelder gratis mat/drikke til utsjekking, normalt kl. 12:00. Ved sen hjemreise må du selv betale for mat og drikke etter utsjekking.  Det er vanlig at man må kle seg pent til middag på hotellene (dvs. ikke shorts/singlet og sandaler, men langbukser og heldekkende sko for menn og vanlig pent kledd for kvinner).

Avbestilling 
Om du eller noen annen i reisefølget blir forhindret i å gjennomføre reisen må du umiddelbart avbestille direkte til Solia. I reisevilkårene fremkommer det hvordan du skal gå frem. Om du ikke avbestiller din reise eller ikke kommer i tid til avreiseflyplassen, vil ingen refusjon av reisen finne sted. Ved avbestilling så nær avreisen at Solia ikke kan nås, skal avreiseflyplassen kontaktes. 

Avbestillingsforsikring i tilfelle sykdom 
Vi oppfordrer deg til å ha en fullgod avbestillingsforsikring. Denne koster hos oss kr. 345,-  Vær oppmerksom på at om du blir forhindret fra å reise fritar ikke avbestillingsforsikringen deg fra reglene i punktet ovenfor ("Avbestilling"). Avbestillinger skal gjøres umiddelbart når man forstår at man blir forhindret fra å reise. 

Avstand 
Oppgitte avstander til blant annet strand og sentrum måles fra hotellets tomtegrense og er ikke eksakte 

Barn under 2 år 
Barn som innen hjemreisedagen ikke har fylt 2 år (infant) betaler kun kr. 395 for sin reise. Dette gjelder kun på charterreiser. Barn under 2 år kan av sikkerhetsmessige årsaker ikke ha eget flysete. Barn under 2 år får babyseng/sprinkelseng på hotellet. En barnevogn kan tas med kostnadsfritt. Barnevogner skal være pakket i emballasje beregnet for spesialbagasje, se mer informasjon under ”Spesialbagasje” nedenfor. 

Basseng og solsenger 
Dersom hotellet har oppvarmet basseng så fremgår dette av hotellpresentasjonen.. Oppvarmet basseng innebærer normalt en vanntemperatur på mellom 20 og 24 grader. Det er normalt ikke solsenger til alle gjestene på hotellet. Av denne grunn er det heller ikke tillatt å holde av solsenger som ikke er i bruk. 

Betaling 
Betaling gjøres via Solias hjemmeside eller ved direkte henvendelse til Solia. Solia aksepterer de fleste typer kredittkort.  

Betalingsfrister 
Merk at avtalen først er bindende når bekreftelse på betaling foreligger hos Solia. Kunden har et eget ansvar for å passe på at reisen blir betalt i tide. Man må som reisende heller ikke regne med at det gis påminnelse på ubetalte reiser.

Byggeskikk/klimatiske forhold 
Sydlige reisemål har som oftest et annet klima med langt høyere luftfuktighet. Sammen med lokal byggeskikk kan dette føre til at rom og leiligheter oppleves som langt fuktigere enn det som er normalt hjemme. 

Dobbeltrom 
Med dobbeltrom menes rom for to personer med to separate senger eller dobbeltseng, alternativt grand-lit. Grand-lit er en liten dobbeltseng, som oftest 140 cm bred, med felles sengetøy. Bookes dobbeltrom for flere enn to personer, sover øvrige personer i ekstrasenger. 

Ekstraseng 
Ekstrasengen er ofte en oppredningsbar sofa eller en seng av enklere standard enn ordinære senger. Vi anbefaler normalt ikke at voksne personer benytter ekstraseng på våre bosteder. 

Endringer i programmet 
Endringer i reiseprogrammet kan skje helt frem til avreisedagen. En flymaskin kan bli forsinket, bygningsarbeider kan startes på nærliggende hoteller, svømmebassenget kan gå i stykker etc. Vesentlige endringer inntrer meget sjeldent. Vår målsetting er at så snart disse kommer oss til kjenne, skal vi videreformidle dette til våre kunder. Eventuelle tilslutningsbilletter må derfor bestilles med god margin og med mulighet til å endre reisetidspunkt. 

Endring i pris
Solia tar forbehold om å endre priser og ytelser etc. som er beskrevet i dette program, eller kunngjort på annen måte. Prisendringer kan skje dersom det i tiden mellom avtaleinngåelse og avreise skjer endringer i transportomkostninger, herunder brennstoffpriser, skatter, avgifter eller gebyrer knyttet til bruk av lufthavner, veier, havner eller endrede valutakurser. Den reisende har tilsvarende rett til å kreve prisreduksjon dersom omstendighetene Solia forbeholder seg rett til å justere opp etter, utvikler seg i den reisendes favør, jfr. Pakkereiselovens § 4-5.

Enkeltrom 
I visse tilfeller kan enkeltrommets størrelse, plassering og standard være dårligere enn dobbeltrommets. Det kan f.eks. innebære at enkeltrommet har dusj i stedet for bad. 

Fleksible pakkereiser (reiser med fly og hotell på ordinære rutefly)
Husk at det i utgangspunktet ikke er mulig å foreta endringer på en fleksibel pakkereise. Vi undersøker dog alltid gjerne, men endringer kan kun foretas dersom flyselskapet og hotellet aksepterer dette. Prisen på endringsgebyren varierer, men koster minimum 300 kr. pr. person - men kan også koste mye mer.

Flytider 
Avgangstidene som oppgis i prislister, nettsider eller liknende er foreløpige. Den endelige tiden spesifiseres på billetten/reisebeviset. 
Vi tar forbehold om at endringer i programmet sent inntil avreise likevel kan forekomme i svært skjeldne tilfeller ref. "Endringer i programmet" ovenfor.

Forsinkelser 
Forsinkelser kan oppstå under reisen av ulike årsaker. Eventuelle tilslutningsbilletter til våre flyreiser må derfor bestilles med gode marginer, og viktige ting som bryllup eller møter bør ikke planlegges i nær tilslutning til reisetidene. Ved forsinkelser må du forholde deg til informasjon som gis av for eksempel flyselskapet eller dennes representant. På grunn av de rådende reglene for transittområder og sikkerhet på flyplasser har Solia ikke anledning til å stille opp med ekstra personale inne på flyplassene. 

Forsikring 
Det er viktig at du har en godt dekkende reiseforsikring når du reiser utenlands. Solia tilbyr reiseforsikring gjennom forsikringsselskapet Gouda.

Halvpensjon
Halvpensjon kan bestilles på de fleste av våre hoteller mot et tillegg. Halvpensjon innebærer frokost og middag. Der frokost allerede er inkludert i reisen, innebærer halvpensjon middag. Halvpensjonsmiddagen kan serveres i form av en buffé eller som meny og visse hoteller veksler mellom buffé og meny. Det er vanlig at man må kle seg pent til middag på hotellene (dvs. ikke shorts/singlet og sandaler). 

Handikapvennlighet 
De fleste hotell- og leilighetsanlegg i utlandet er ikke tilpasset handikappede. Vi ber deg derfor ta kontakt med oss for mer informasjon om hvilke hotell som er spesielt egnet. Husk at selv om hotellet som sådan kan være egnet, så behøver ikke nødvendigvis området være spesielt tilrettelagt for eksempel for rullestolbrukere. Skal rullestol medbringes, bør det i god tid før avreise bestilles transport fra flyplassen til hotell. På noen reisemål kan servicetilbudet være begrenset, da ikke alle busser har mulighet for å ta med spesialbagasje. Våre reiseledere forsøker å være behjelpelige ved ankomst og avreise. Husk å opplyse ved bestilling om rullestol skal tas med. 

Høy- og lavsesong 
I lavsesongen er som regel reisemålene betydelig roligere enn under høysesongen. En del restauranter, barer og servicetilbud kan derfor være stengt. Hotellene tilpasser også sitt tilbud om valg av halvpensjonsrestaurant, meny eller buffé, innen- eller utendørsservering, underholdningstilbudet. aktiviteter m.m. alt etter om det er høy- eller lavsesong. I høysesongen syder flere av reisemålene av liv og røre. Ferierende fra flere land kommer til samme reisemål og det merkes på bl.a. strender og restauranter. 

Inn- og utsjekking 
Ved ankomst tidlig på formiddagen hender det at rom og eller leiligheter ikke er ferdig rengjorte. Det er vanlig at rom og leiligheter ikke kan disponeres før etter kl. 15.00. I henhold til internasjonale hotellbestemmelser skal rom og leiligheter forlates før kl. 12.00 på avreisedagen (unntaksvis tidligere). Dette gjelder også ved hjemreise sent på kvelden. Som regel kan bagasje oppbevares på hotellet og i noen tilfeller kan et rom disponeres i fellesskap med andre gjester til å skifte klær og dusje. 

Insekter/dyr 
Insekter som maur, mygg, kakerlakker o.l. kan forekomme uavhengig av hotellstandard. Meld fra i resepsjonen og det vil bli sprayet. 

Leilighetshotell/Bungalower 
Når du velger å bo i leiligheter eller bungalows er servicen ikke alltid like omfattende som på et hotell. Kjøkkenet holder sjelden norsk standard og utstyret er tilpasset enklere matlaging. Mange leiligheter og bungalows er privateide, hvilket medfører at standard og innredning kan variere innbyrdes. Rengjøringsmidler og oppvaskbørste er normalt ikke inkludert. Laken og håndklær byttes normalt en gang per uke. 

Pass og visum 
Kontroller i god tid før avreise at ditt pass er gyldig. Enkelte land krever at passet er gyldig i minst 6 måneder etter hjemreisedato. Også spedbarn må ha pass med foto. For innreise til enkelte land kreves visum. Dette kan også gjelde for utlandske borgere som reiser fra Norge, selv ved reiser til ”ordinære” reisemål. Vennligst kontakt det aktuelle lands ambassade for gjeldende regler om visum. Solia fraskriver seg ethvert ansvar for reisende som ikke har gyldig pass eller visum. Det er ingen indre passkontroll innen landene som omfattes av Schengensamarbeidet. Ta likevel med gyldig pass siden du må vise dette ved innsjekking både på fly og hotell. 

Penger og verdisaker 
Ha aldri penger og verdisaker liggende fremme på hotellrommet eller i leiligheten. Penger og verdisaker bør oppbevares i en safe. Safe finnes som oftest på rommet eller i resepsjonen. I visse tilfeller betaler man en avgift for å benytte en safe. 

Reisebevis/billett 
Reisebevis/billett gjelder som bekreftelse og reisedokumenter. Det er viktig at du kontrollerer opplysningene på reisebeviset. Skulle noe være uklart eller feil, må du omgående kontakte oss. 

Reisegarantifondet 
Solia er medlem av Reisegarantifondet, Skansegaten 9, 4006 Stavanger, tlf. 51 85 99 40 www.rgf.no. Reisegarantifondets oppgave er å sørge for at arrangører av pakkereiser stiller lovpålagt garanti og at de reisende får refundert sine forskuddsbetalinger og/eller en alternativ hjemreise når en arrangør går konkurs. Alle som har kjøpt en garantipliktig reise hos en som har stilt reisegaranti, kan kreve refusjon fra Reisegarantifondet dersom reisen blir avlyst som følge av konkurs eller akkord hos arrangøren. 

Reiselederservice 
På de fleste av våre reisemål har Solia personale som regelmessig besøker hotellene på opplyste trefftider. Flere av våre reisemål har også et servicekontor med så vel besøkstid som telefontid. På visse reisemål kan guideservicen i perioder være begrenset. Her oppgis gjerne telefonnummer til nærmeste servicekontor som er behjelpelig med spørsmål og informasjon. 

Reisevilkår 
Våre reisevilkår inngår som en del av avtalen mellom deg som gjest og Solia som reisearrangør. Vi oppfordrer deg til å sette deg inn i disse og all relevant informasjon for din reise som du finner på våre nettsider og i vår katalog, før du bestiller reisen. Dersom du kun skal bestille flyreise henviser vi til reisevilkår for kun flyreiser som du finner her. 

Reklamasjoner 
Våre reiser er nøye planlagt og vi har lagt mye tid og vekt på å kontrollere at informasjonen som gjengis i vårt informasjonsmateriell er korrekt. Skulle det likevel oppstå en situasjon der våre beskrivelser ikke stemmer overens med virkeligheten, må du ta dette opp på stedet med våre reiseledere. I de fleste tilfeller kan vi rette opp i problemet direkte på reisemålet. Skulle du likevel ikke være fornøyd med den løsningen som tilbys på reisemålet kan du reklamere direkte til oss når du kommer hjem. Dette skal skje skriftlig og reklamasjonen skal inneholde opplysninger om reisemålet, avreisedag, bestillingsnummer og en kort redegjørelse for situasjonen. 

 
NB! Vi gjør deg oppmerksom på at du som forbruker i følge bransjepraksis og Pakkereiseloven ikke er berettiget til kompensasjon dersom du ikke har fremført dine synspunkt til Solia på reisemålet, og på den måten gitt oss muligheten til å løse problemet på stedet. Skulle det ha seg slik at vi dessverre ikke greide å løse problemet lokalt, er du selvsagt også velkommen til å reklamere etter at du har kommet hjem fra ferien.

Reklamasjoner sendes til: 
Solia, Bethaniagade 40, 7400 Herning, Danmark eller per e-post til ferie@solia.no
Reklamasjonen må være oss i hende senest 4 uker etter hjemkomst. 

Rengjøring 
Rengjøring av rom/leiligheter innebærer som regel at gulv og baderom rengjøres, flater tørkes, søppelbøtter tømmes og sengene res opp. Rengjøring kan finne sted både på for- og ettermiddagen. På leilighetshotell og i bungalower finner rengjøring og bytte av håndklær sted kun 1-2 ganger pr uke. Bytte av sengetøy skjer normalt en gang per uke på et mellomklassehotell. 

Restplassbilletter 
Ved kjøp av reiser nærmere enn 42 dager før avreise vil man måtte betale reisen før det sendes ut billetter. Reisen må som oftest betales umiddelbart og for at billetter skal bli sendt må det forevises en kvittering. I de tilfeller hvor billetter ikke sendes er den reisende selv ansvarlig for å holde rede på reisetider etc. 

Rutefly 
En del av våre reiser går med rutefly. Et par uker før avreise sender vi billetten til deg. Denne sendes til adressen som står oppført på bestillingen. Hvis du ikke har mottatt denne billetten senest 7 dager før avreise er det viktig at du kontakter oss. En ruteflybillett er et personlig verdipapir og skal behandles deretter. Det er viktig at ditt navn på billetten er riktig stavet, og stemmer med navnet i ditt pass. Eventuelle feil skal påtales umiddelbart når bekreftelsen for bestillingen mottas. Påtales dette senere kan flyselskapet ta en ekstra avgift, noe som da belastes kunden. 

Røykning
Mange hoteller tilbyr røykefrie rom, og enkelte hoteller kaller seg helt røykefrie. Solia kan ikke ansvarligholdes for hvordan hotellene velger å håndheve et evt. røykeforbud. Man må derfor forvente at selv om rommene er røykefrie, tillates det mange steder å røyke på balkongen og terrassen. Selv om et hotell kalles røykefritt, så gjelder dette innendørs. Man må derfor være forberedt på at røykning skjer ute. 

Røykeforbud
På en annen side er det også innført røykeforbud i flere land. Det innebærer at det ikke lenger er tillatt å røyke på offentlige steder, slik som på restauranter, kafeer m.m. Vi gjør oppmerksom på at dette også kan gjelde på balkong/terrasse. Enkelte hotell kan ha røykesoner innen området. Alle flygninger er røykfrie.

Spesialbagasje 
Sykkel, surfebrett, golf- og dykkerutstyr o.l. kan bringes med flyet om det er tilstrekkelig plass. Avgift for dette betales ved innsjekking eller bestilles direkte på flyselskapets hjemmeside. Spesialbagasje skal være pakket i emballasje beregnet for slik bagasje. Dersom bagasjen ikke er skikkelig pakket erstatter ikke flyselskapet eventuelt skadet spesialbagasje. Emballasje til spesialbagasje kan leies på www.airshell.dk og hentes på flyplassen innen avreise. Det kan ikke regnes med plass på transferbussene for spesialbagasje. Oppgi ved bestilling at du ønsker å ta med deg sportsutstyr. 

Støy 
Selv om du skal på ferie er det klokt å legge inn i sine forventninger at dagliglivet normalt går sin gang på reisemålet. En del av våre hoteller ligger i turistområder med folkeliv og kveldsaktiviteter. Lydnivået fra f.eks. barers og restauranters musikkanlegg utenfor hotellet kontrolleres av lokale myndigheter og er noe vi som reisearrangør har vanskelig for å påvirke. Likeledes kan forstyrrende bråk fra byggearbeider i hotellets nærområde forekomme. Trafikk utenfor sentralt plasserte hotell i turistområder kan i blant oppleves som forstyrrende. Ønsker du fremfor alt en stille og rolig ferie bør du velge et hotell som beskrives som rolig i vår hotelltekst. Du er selvfølgelig aldri garantert en helt støyfri ferie da det daglige livet med søppeltømming, vareleveranser og hotellets drift går sin gang. 

Sykdom/skade 
Solia kan dessverre ikke påta seg ansvaret for skade, sykdom, tyveri o.l. i løpet av reisen. Våre reiseledere yter selvsagt den hjelp som er praktisk mulig på reisemålet med å formidle kontakt med lege, sykehus, politi og ditt forsikringsselskap. Sørg for at du får med deg skriftlig bekreftelse fra behandlende lege eller bekreftelse på at skade/tap er politianmeldt, og ta godt vare på kvitteringer dersom du har hatt utlegg i forbindelse med sykdom eller skade. Dette må du ha dersom du skal søke dekning fra ditt reiseforsikringsselskap. Vi anbefaler at våre reisende benytter safe på hotellet til oppbevaring av verdisaker. 

Tilslutningsbilletter 
Solia selger ikke tilslutningsbilletter. Eventuelle tilslutningsbilletter t/r Oslo Gardermoen er ikke en del av pakkereisen. Forsinkelser og endringer i flytider kan oppstå. Tilslutningsbilletter må derfor bestilles med god margin og med mulighet til å endre reisetidspunkt. 

Transfer/busstransport
Solia busstransport fra/til flyplassen på reisemålet har ikke alltid medfølgende reiseleder fra Solia. Busstranport bestilles hjemmefra før avreise. 

Trimrom 
På hotell med trimrom er utvalget av treningsapparater begrenset og ofte av en enklere standard. 

Ungdom under 18 år 
Skal du bestille reise og er under 18 år, må skriftlig tillatelse fra foresatte fremlegges ved bestilling. Solia kan ikke påta seg ansvar dersom vi blir utsatt for forfalsking i denne forbindelse. Som reisende kan man bli nektet å sjekke inn dersom man ikke kan vise tilstrekkelig fullmakt fra foresatte. 

Uspesifiserte reiser 
Innkvartering gjelder klassifisering 1-3 globuser og kan være meget enkel. Vi benytter også hotell og feriesteder utenom vårt ordinære program. Bytte av hotell under oppholdet kan skje. Begrenset eller ingen rengjøring. Ingen måltider inngår. 

Vaksinasjoner/Helse 
Ta kontakt med din lege eller helsestasjon for nærmere informasjon om vaksiner. EØS avtalen gir rett til å få dekket medisinsk behandling fra den offentlige helsetjenesten innenfor EØS-landene. Nødvendig helsekort må forevises i utlandet. Dette kan du bestille på ditt lokale trygdekontor eller på www.nav.no 

Ønsker
En del gjester har spesielle ønsker om å bo i en spesiell etasje eller i et visst rom. Vi tar gjerne i mot ulike ønsker for å gjøre din ferie best mulig. Husk at et ønske er et ønske og kan ikke oppfattes som et krav eller løfte. Vi forsøker selvfølgelig alltid å innfri dine ønsker, men kan dessverre ikke garantere at ønsket innfris.

Del webadressen via epost.